Vereenzamen door ‘te veel’ stress

Geplaatst op in de categorie Kwetsbaarheid Sociale isolering Stress

Het valt mij op dat mensen in kwetsbare omstandigheden ‘meestal’ niet de vrijwilligers van het buurthuis zijn. Niet de meehelp- moeders of vaders op school en niet de bezoekers van het buurtrestaurant, waar een maaltijd al best voordelig is. En zelf zijn zij niet de initiatiefnemers van de voedselbank, de kledingbank en de speelgoedbank. ‘Hoe kan dat?’

(Financiële) armoede gaat niet alleen over het moeten rondkomen van zeer weinig geld en het hebben van schulden. Het gaat over mensen die zich schamen en vereenzamen. Het gaat over kinderen die hun verjaardagsfeestjes niet vieren. Het gaat over jongeren die het gedrag en overlevingsstrategieën van hun ouders kopiëren. Dit met alle gevolgen van dien. Maar het gaat ook over mensen die zeer creatief omgaan met weinig middelen, jongeren die extra hun best doen om de situatie te kunnen ontvluchten en over mensen die een rijkdom aan dromen hebben.

Psychische kwetsbaarheid gaat niet alleen over voorzieningen die betaald moeten worden, mensen die onverwachte dingen kunnen doen of zeggen, of mensen die het leven vaak niet leuk vinden. Vaak zijn zij erg gevoelig voor wat er in de wereld gebeurt. Creatief, origineel en artistiek. Vanuit gevoel maken of zeggen zij dingen die je raken.

‘Hoe kan dat?’ Ik realiseer mij dat een antwoord op mijn vraag niet voor één gat te vangen is. Ook zullen de meningen over deze taaie vraagstukken verdeeld zijn. Wel weet ik dat het leven in kwetsbare omstandigheden ‘te veel’ stress geeft. En bij stress bevries je, ren je weg, of trek je je terug. Vereenzamen en niet deelnemen aan de samenleving is een gevolg. Dat is verschrikkelijk jammer. Deze mensen hebben veel te bieden. Aan kennis, ervaring, creatieve talenten en noem maar op.

“Zou het voor de samenleving niet een enorme kans zijn als al deze talenten ook aan bod komen?”

1 reactie op “Vereenzamen door ‘te veel’ stress

  1. Mooi Natalie. Wat goed dat jij dit aankaart. In onze maatschappij waarbij we voornamelijk vanuit ons hoofd leven, lijkt het mij een essentiële verademing wanneer de hart-mensen naar vorenstappen. Het delen van jouw waardevolle passie draagt hier aan bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *