Gluren bij de buren

Geplaatst op in de categorie Armoedebestrijding Sociaal ondernemen

images

Enige tijd geleden bezocht ik een aantal sociale initiatieven in Antwerpen. Zoals stadscinema de Roma, Project Omnia – samenlevingsopbouw in Borgerhout en Levanto Zorg en Schoonmaak.

Levanto sprong er uit. Levanto is een sociale onderneming gevestigd in een oude fabriekshal gerestyled tot een inspirerende en functionele leerwerkplek. Mensen uit kansgroepen leren er de techniek van een beroep, tegelijk met de Nederlandse taal. “Laagopgeleide anderstaligen van 68 verschillende nationaliteiten” vertelt de werkmeester die ons heeft ontvangen enthousiast. Zo is er ‘het poetsproject’. De werknemers gaan direct bij een klant aan de slag en leren de werkcultuur kennen. Daarnaast volgen zij theorielessen. Het traject duurt een jaar (38 uur per week) met een natraject van 6 maanden. In de laatste maanden zoekt Levanto samen met de werknemer naar een betaalde baan. Tijdens de opleiding wordt de werknemer getoetst op de Nederlandse taalbeheersing, technische kennis, communicatie, werkhouding en stabiliteit van de thuissituatie. Na de opleiding ontvangt hij een certificaat met een cijfer voor al deze onderdelen.

Een eerste indruk van Levanto was plesant. Deze indruk werd versterkt toen ‘Nora*’ een Marokkaanse vrouw van midden dertig haar verhaal vertelde. Nora werkt en leert bij Levanto.  Ze is gescheiden en heeft geen familie of vrienden in Antwerpen. In Marokko werkte ze mee in het huishouden van familie. Dat deed ze meer dan 38 uur per week. Haar jaartraject is al afgelopen, echter is haar Nederlandse taalkennis nog te beperkt om bij een klant te werken. Daarom poetst ze op het kantoor van Lavento. Zo kan ze alsnog werkervaring op doen en haar Nederlandse taal verbeteren. Ze straalt als ze vertelt over haar werk en haar collega’s.

Waar ik ook blij van werd was de aanwezigheid van een bedrijfsmaatschappelijk werker. Speciaal in dienst om alleenstaande moeders te ondersteunen en te helpen geschikte opvang te vinden voor de kinderen.

Gluren bij een ‘sociale onderneming’ van de buren. Mijn opgedane kennis neem ik mee in mijn adviezen aan opdrachtgevers en in de projecten die ik ontwikkel.

* de naam van Nora is fictief

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *